ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Η απόσταξη είναι μια διαδικασία η οποία πραγματοποιείται στις ιδανικές συνθήκες, ώστε να εξασφαλίζουμε την βέλτιστη ποιότητα των ανθόνερων και αιθερίων ελαίων. Η απόσταξη είναι το επόμενο βήμα από τη συγκομιδή των αρωματικών φυτών. Η διαδικασία της απόσταξης στο αποστακτήριό μας, ακολουθεί τη λεγόμενη «υδρο-ατμο-απόσταξη». Κατά τη μέθοδο αυτή, η απόσταξη πραγματοποιείται με τη χρήση του εξαγόμενου ατμού μέσω ενός θερμαινόμενου μείγματος πρώτης ύλης. Διοχετεύεται θερμότητα στον άμβυκα και η θερμότητα του ατμού, σπάει τις ίνες του φυτού. Η θερμότητα αυτή είναι αρκετή για να απελευθερώσει τα αιθέρια έλαια, τα οποία παρασύρονται από τους υδρατμούς, έξω από τον άμβυκα.

Το μείγμα ατμού και ελαίων ψύχεται και συμπυκνώνεται, παράγοντας ένα στρώμα αιθερίου ελαίου κι ένα στρώμα νερού, το λεγόμενο «ανθόνερο».

ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Η υδρο-ατμο-απόσταξη είναι λοιπόν μια διαδικασία όπου το φυτό τοποθετείται μέσα στον άμβυκα πάνω από το βραστό νερό μέσω ενός πλέγματος. Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι ο ατμός διαπερνά περισσότερο από το φυτικό υλικό, παρέχοντας μεγαλύτερη απόδοση ελαίων και ανθόνερων. Για την παραλαβή των αιθερίων ελαίων και των ανθόνερων από τα αρωματικά φυτά υπάρχουν άλλα δύο είδη απόσταξης που περιγράφονται παρακάτω :

  • Υδρο-απόσταξη : Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία το φυτικό υλικό τοποθετείται στον αποστακτικό άμβυκα εβαπτιζόμενο στο νερό και βράζει μέσα σε αυτό. Ο παραγόμενος ατμός, έχοντας παρασύρει το αιθέριο έλαιο, οδηγείται σε έναν συμπυκνωτή (ψύκτη) μέσα στον οποίο υγροποιείται για να καταλήξει στο διαχωριστή ( φλωρεντιανή συσκευή) του αιθερίου ελαίου από το ανθόνερο.
  • Ατμο-απόσταξη : Η σύγχρονη αυτή μέθοδος απόσταξης, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στις αποστάξεις βιομηχανικής κλίμακας, απαιτεί χρήση ειδικού ατμολέβητα. Στον ατμολέβητα παράγεται ξηρός ατμός, ο οποίος οδηγείται σε διάτρητη σωλήνωση στον πυθμένα του άμβυκα. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται ομοιόμορφη κατανομή του ατμού στο φυτικό υλικό. Στη συνέχεια ο ατμός οδηγείται σε έναν συμπυκνωτή (ψύκτη) μέσα στον οποίο υγροποιείται, για να καταλήξει στον διαχωριστή (φλωντεριανή συσκευή) του αιθερίου ελαίου από το ανθόνερο. Σε αυτή την μέθοδο σημαντικό στοιχείο της απόσταξης είναι οι τρεις μεταβλητές του ατμού:

  1. Η ταχύτητά του
  2. Η πίεσή του
  3. Η παροχή του

Οι τρεις αυτές μεταβλητές θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες τιμές ώστε να λαμβάνουμε την βέλτιστη ποσότητα και ποιότητα αιθερίου ελαίου και ανθόνερου.

Το αποστακτήριό μας αναλαμβάνει την απόσταξη οποιουδήποτε αρωματικού φυτού, έχοντας την τεχνογνωσία από δοκιμαστικές – πειραματικές αποστάξεις. Αρωματικά φυτά που έχουμε αποστάξει : Λεβάντα, Τριαντάφυλλο, Μελισσόχορτο, Κίστος, Τσάι του βουνού, Θυμάρι, Φασκόμηλο, Δενδρολίβανο, Σπαθόχορτο, Κρόκο, Ρίγανη. Το αποστακτήριό μας διαθέτει πιστοποιημένους βιολογικούς άμβυκες.